Quo vadis, Amerika?

Toen het Hoogste Gerechtshof in 1838 de Cherokee-indianen wilde beschermen tegen hun verbanning naar gebieden ten westen van de Mississippi en daarmee inging tegen de eis van de staat Georgia, legde toenmalig president Andrew Jackson de beslissing naast zich neer en dwong manu militari duizenden indianen te vertrekken. Daarmee ging een schok door de jonge VS: de president werd namelijk verondersteld respect te hebben voor het evenwicht tussen de drie machten: de presidentiële macht, de parlementaire macht en de juridische macht.

Tussen 2016 en 2020 heeft huidig VS-president Donald Trump de bedenkelijke interventie van zijn illustere voorganger meermaals in herinnering gebracht door datzelfde evenwicht te ondermijnen: zo beledigde hij openlijk Congresleden – “Ga terug naar uw land van herkomst” – en wil hij tijdens het huidige verkiezingsjaar nog snel een nieuwe opperrechter benoemen, terwijl de afspraak tussen Democraten en Republikeinen bestaat dat zoiets niet hoort.

In zijn nieuwe boek De lengte van een oceaan (De Arbeiderspers, 2020) fileert VRT-journalist en Amerikacorrespondent Björn Soenens de Verenigde Staten en neemt hij de lezer mee in de hoofden van de Amerikaans kiezer. Waarom is vastgoedmagnaat en selfmade politicus Donald Trump zo populair? Zien VS-burgers de realiteit dan zo anders dan het oude continent?

Het Sint-Barbaracollege is dan ook bijzonder verheugd dat Björn Soenens ondanks zijn erg drukke agenda in de aanloop naar de presidentsverkiezingen even op de pauzeknop heeft willen duwen en via een videogesprek in de muzenzaal op donderdag 15 oktober onze zesdejaars heeft toegesproken. Zij hadden een aantal razend interessante interviewvragen voorbereid, die zich uitstrekten over diverse thema’s.

Er is de eeuwenlange strijd tussen zwart en blank, die ondanks Abraham Lincoln en Martin Luther King nog altijd niet beslecht is – getuige de Proud Boys in Oregon en de BLM-beweging.

Er zijn de torenhoge studieschulden die wegen op de schouders van jonge volwassenen bij het begin van hun carrière. Er zijn ook de miljoenen verpauperde witte Amerikanen, het zogenoemde White Thrash, die alle vertrouwen in de Democraten verloren hebben en daarom liever voor een populistische Republikein stemmen.

En er is natuurlijk de huidige presidentiële verkiezingsstrijd, die ondanks een groot verschil in de polls uiteindelijk pas begin november zal beslecht worden.

We maken ons sterk dat de zesdejaars door de unieke bijeenkomst een genuanceerder beeld van de VS hebben gekregen en nog beter het belang kunnen inschatten van burgerschap en politiek engagement.

Tom De Paepe, leerkracht Engels

Dit bericht delen:



Ga terug