Wat mag je verwachten van deze richting?
In de richting Latijn – Moderne Talen ligt de focus op de taalvakken: zowel voor Nederlands, Engels, Frans als Duits krijg je een uitgebreid pakket leerstof. Je verdiept je in de communicatiewetenschappen en wordt ook uitgedaagd in de verschillende componenten van de taalwetenschappen (tekstopbouw, literaire analyse, taalverwantschappen, taalontleding …).
In de eerste graad was het aanleren van de Latijnse woordenschat een zeer belangrijk onderdeel van de lessen. De meeste woordenschat zal je op dit moment verworven hebben, maar die wordt verder aangevuld: hierdoor blijf je je geheugen trainen en onderhoud je een gedisciplineerde studiehouding, twee niet te onderschatten vormende aspecten. Je voltooit daarnaast ook de studie van de grammatica door een opfrissing en uitdieping van aspecten van woordvorming en inzicht in zinsbouw.
Dit dient allemaal om het finale doel van het vak Latijn te ondersteunen: door het lezen van Romeinse auteurs (zowel hertaalde versies als originele teksten) krijg je gaandeweg inzicht in de geschiedenis en evolutie van de literatuur. Je verdiept je kennis van de Romeinse mythologie en actualiseert verscheidene aspecten van de cultuur (zo leiden de lessen over rituelen en omgang met de dood bij de Romeinen tot een pittig debat over euthanasie en abortus in de huidige maatschappij).
Wat is jouw profiel?
Je volgde in het tweede jaar een richting met klassieke talen. Je bent nieuwsgierig naar andere talen en culturen en bent geïnteresseerd in de impact van taal en communicatie op de samenleving en de cultuur. Je bent geboeid door literatuur en teksten, leest en schrijft graag en wil graag meer weten over hoe taal als systeem werkt. Ook media en communicatie interesseren jou sterk.
Wat kan je hierna doen?
Vanuit de richting Latijn – Moderne Talen stroom je in de derde graad vlot door naar de richtingen met Moderne Talen en Humane Wetenschappen. Ook een overstap naar andere richtingen binnen het ASO, TSO of KSO behoort tot de mogelijkheden.