Wat mag je verwachten van deze richting?
In de richting Economie-Moderne Talen draait het natuurlijk om de twee polen economie en talen. Het vak economie in de derde graad, samen met de verdiepingslessen over bedrijfsbeheer, wil jou warm maken voor alle aspecten van het ondernemerschap. Concreet bespreken we in het vijfde jaar een aantal marktvormen, waarbij via abstracte modellen de optimale productiegrootte bepaald wordt. Daarnaast leer je budgetteren en wordt de berekening van inkomen en de personenbelastingen grondig besproken. Het probleem van de inkomensongelijkheid komt hierbij zeker aan bod. In het zesde jaar gaan we over tot macro-economische grootheden. Niet enkel gezinnen en bedrijven passeren de revue, maar ook de overheid en het buitenland. Rekening houdend met deze vier grootheden zien we hoe arbeid, kapitaal en technologie als de determinanten van economische groei fungeren. Actualiteit is een must! Bovendien komen ondernemers hun ervaring delen met de leerlingen en brengen bedrijfsbezoeken de theorie tot leven. Je luistert bovendien niet alleen naar ondernemers, maar je gaat natuurlijk ook zelf aan de slag met presentaties, teksten in alle vormen en maten (websites, e-mails, zakelijke communicatie, poëzie, fictionele teksten en ga zo maar door), onderzoeksprojecten… Daarvoor krijg je in de lessen moderne talen (Frans, Engels, Duits) en natuurlijk ook Nederlands een waar taalbad aangeboden. Je verdiept je talenten in alle vaardigheden (spreken, schrijven, luisteren, lezen), leert de fijnste kneepjes van de grammatica en spelling, verkent de cultuurgeschiedenis en natuurlijk de literatuur van de taalgebieden die bij de verschillende taalvakken horen.
Wat is jouw profiel?
Je bent geïnteresseerd in hoe onze geglobaliseerde wereldeconomie en politieke realiteit in elkaar zitten. Je krijgt meer inzicht in de economische nationale en internationale tendensen en kan door dat inzicht bepaalde politieke beslissingen in verschillende domeinen analyseren: ook buiten de schooluren volg je dus heel leergierig de actualiteit. Je bent sterk met cijfers én vlot ter taal: presentaties geven, teksten schrijven en redigeren, je vaardigheden in het Engels, Frans, Duits en natuurlijk Nederlands zo goed mogelijk in de praktijk omzetten – daar heb jij zin in. Deze taalvaardigheid en het inzicht in hoe onze economie werkt, zijn twee onovertroffen troeven om door te stromen naar een richting in het hoger onderwijs.
Wanneer je instroomt in de derde graad met component economie, kan je in de maand september een bijspijkercursus volgen. Hiervoor neem je contact op met isabelle.bracke@sint-barbara.be Bovendien is er de mogelijkheid om wekelijks monitoraat te volgen.
Wat kan je hierna doen?
Wanneer je het zesde jaar in het Sint-Barbaracollege met succes afrondt, ben je geoefend in gedisciplineerd studeren en heb je een brede algemene en culturele kennis. Op deze manier ben je optimaal voorbereid om een richting in het hoger onderwijs aan te vatten. Op onderwijskiezer.be kan je een overzicht vinden van alle mogelijke studierichtingen.
Extra infomateriaal:
Moderne talen in de derde graad – Presentatie infoavond by Maaike Van Liefde