De eerstejaars van de richting STEAM hebben een 2-daags bezoek gebracht aan de volkssterrenwacht. Deze uitstap(pen) stonden volledig in het teken van ruimtereizen.
Tijdens dag 1 kregen de leerlingen een sterke visualisatie over de onderlinge afstanden van de planeten tegenover elkaar en is er dieper ingegaan op ruimtereizen en de mogelijke problemen die dit met zich kan meebrengen. Is er zuurstof op de maan en op Mars, is er zwaartekracht, is er überhaupt mogelijkheid om daar te leven, welke missies hebben tot op vandaag plaatsgevonden en welke missies staan nog op de planning? Naast deze boeiende uiteenzetting hebben de leerlingen de mogelijkheid gekregen om te kijken door de ruimtetelescoop die eigendom was van Désiré Van Monckhoven (een van de pioniers op vlak van fotografie – ART). Als afsluiter van deze dag hebben ze met behulp van een simulatie kunnen uitzoeken wanneer een raket naar Mars zou moeten gestuurd worden zodat hij in een baan rond Mars kan komen (positie tegenover de aarde moet goed zijn).
Dag 2 stond volledig in het teken van de planeet Mars. Uit welke materie bestaat de planeet, wat weten we tot nu over de geschiedenis van de planeet, welke klimatologische toestand(en) komen voor op Mars, …? A.d.h.v. lego mindstorm hebben de leerlingen ook een simulatie proberen uitvoeren van een bestaande Marsmissie. Het was de bedoeling om de (rover) rond een krater op Mars te laten rijden door deze zodanig te programmeren.
Een zeer leerrijke ervaring waar nu in de klas verder met kan gewerkt worden.
De foto’s kunt u op onze flickr-account bekijken