Onderwijs is doorgaans een reflectie op de wereld met enige vertraging. Maandag 13 februari kregen de leerlingen van het vijfde jaar de gelegenheid deze vertraging opzij te zetten. De actualiteit over migratie werd op deze dag immers erg concreet door de getuigenis van mevrouw Arzoo Bahramand. Zij ontvluchtte haar vaderland Afghanistan in 2010 en vond vervolgens haar weg naar België. Mevrouw Bahramand specialiseerde zich in haar thuisland in de gynaecologie en zette zich actief in voor vrouwenrechten en toegang tot anticonceptie. Door dit engagement werd zij het slachtoffer van bedreigingen door islamisten. Haar veiligheid en die van haar vier kinderen en man kwamen hierdoor in het gedrang. Vluchten was dan ook de enige uitweg.

Haar erg kwetsbare getuigenis liet dan ook alleen plaats voor bewondering voor haar doorzettingsvermogen en veerkracht. De kloof tussen administratie en menselijkheid kwam een aantal keer pijnlijk naar voor. Met name de homologatie van haar diploma als arts had bijzonder veel voeten in de aarde. Ze werd voor haar volgehouden inzet beloond met de prijs van “Studente van het jaar 2016” van de stad Gent en werkt sinds enige tijd op de afdeling fertiliteit van het UZ Gent. Mevrouw Bahramand benadrukte dat ze blij is met de kansen ze hier krijgt maar zich nooit echt gelukkig zal voelen. Daarvoor heeft ze te veel verloren.

De getuigenis van mevrouw Bahramand liet een diepe indruk na op de leerlingen. Deze ongebruikelijke vijftig minuten onttrokken hen even aan de vertrouwde omgeving en boden hen de gelegenheid hun beeld over migratie bij te stellen. Zo werd een vluchteling een mens en dat is een wereld van verschil.

Dit bericht delen:



Ga terug