Voor het tweede jaar op rij levert het Sint-Barbaracollege niet alleen twee Toplaureaten af in Olyfran, de Vlaamse Olympiade van het Frans, maar brengt de school ook weer de gouden medaille mee naar Gent!

Op vrijdag 24 mei 2024 trokken Ingmar Ollieuz (5GRWI8) en Héloïse Declercq (4GRLA) naar Brussel voor de plechtige proclamatie van Olyfran, de Vlaamse Olympiade van het Frans – en het bleef spannend tot op het einde!

In de startronde op 6 maart, waarin de leerlingen 75 meerkeuzevragen over Frans in een communicatieve context werden voorgeschoteld, hadden ze al een sterke prestatie neergezet. Van de ongeveer veertig leerlingen van onze school die deelnamen, konden zij zich beiden rangschikken bij de beste 1% niet-tweetalige leerlingen in hun respectievelijke categorieën, Olyfran JUNIOR (voor de tweede graad) en Olyfran MAX (voor de derde graad). Daarin dingen telkens meer dan 2000 leerlingen uit heel Vlaanderen mee naar het diploma van “Haut Lauréat” of Toplaureaat.

Met dat diploma alvast op zak ging het voor Héloïse en Ingmar richting finale. Dat is een mondelinge proef via videocall met een jury, die plaatsvond in de loop van april. De uiteindelijke rangschikking, bepaald door de jury, werd op de proclamatie bekendgemaakt.

De titel van Toplaureaat haalden ze dus al binnen, maar het bleef op 24 mei desalniettemin in spanning afwachten om de uiteindelijke rangschikking te ontdekken. Ingmar behaalde de vierde plaats op Olyfran MAX en Héloïse ging naar huis met de eerste prijs op Olyfran JUNIOR!

“Ik had de gouden medaille zeker niet verwacht,” zegt Héloïse, “want voor de finaleronde had ik me niet bijzonder voorbereid; het was dus een superleuke verrassing toen ze mijn naam afriepen.” Heel blij is Héloïse met het mooie prijzenpakket: een tablet, een Franse taalstage van Clips in Frankrijk, een kortingsbon voor Roeland-taalkampen, bonnen voor verschillende online taalmodules, meer dan tien boeken en strips… “Ik doe heel graag talen en lees ook zeer veel, dus dat boekenpakket is meer dan welkom! Maar wetenschappen en wiskunde interesseren me ook sterk.”

Ook in 2023 haalden we een gouden medaille naar het Sint-Barbaracollege: toen werd Rozalia Zarembska (6LAMT) uitgeroepen tot winnares van Olyfran MAX (op 2423 deelnemers), nadat ze in 2022 al de tweede plaats behaalde in Olyfran JUNIOR (1853 deelnemers).

We zijn als school bijzonder fier dat onze leerlingen – ondanks de onheilstijdingen over het afkalvende taalniveau bij jongeren – zulke mooie prestaties neerzetten!

Meer info en foto’s:

Plechtige proclamatie Olyfran - 24 mei 2024

 

Dit bericht delen:



Ga terug