Het hotel d’Hane Steenhuyse is een prachtig 18de eeuws stadspaleis in de drukke veldstraat in Gent. Ik passeerde er wel al minstens honderd keer en toch was de schoonheid van dit gebouw mij nog nooit opgevallen. Op de plaats van het huidig gebouw stonden oorspronkelijk middeleewse huizen die in de loop van de 17de eeuw verbouwd werden tot één grote stadswoning. Deze werd eind 17e eeuw gekocht door de adellijke familie d’Hane.
Tijdens de 18de eeuw werden huis en tuin uitgebreid door Emmanuel Ignace d’Hane – ondertussen graaf geworden – en gedecoreerd in zijn favoriete stijl: rococo. Zijn zoon, Pierre Emmanuel, vergroot het huis nog verder en laat het inrichten in een andere stijl: classicisme.
De volgende graaf in Jean-Baptist die heel wat beroemde gasten ontvangt in zijn stadspaleis: Jérôme Bonaparte (broer van Napoleon), Alexander I (de tsaar van Rusland), John Adams ( toekomstig president van de Verenigde Staten) en zijn Amerikaanse collega’s met daarbij ook een Engelse delegatie. Beide groepen verblijven in Gent voor het ondertekenen van het vredesverdrag tussen Amerika en Engeland (1814). Ook de Franse koning Lodewijk XVIII, op de vlucht voor Napoleon, is er te gast en logeert er 100 dagen met zijn gevolg tot op het moment van de slag in Waterloo (1815). Uiteindelijk wordt ook WillemI, koning van de Nederlanden, ontvangen in het stadspaleis in de Veldstraat. Jean-Baptiste wordt zijn kamerheer.
Tenslotte erft Valerie Van Pottelsberghe de la Potterie ( ook Madame Borluut genoemd en achterkleindochter van Jean-Baptist) het gebouw en zullen haar nazaten het bezitten tot 1981. Dan verkoopt de familie Borluut het stadspaleis aan de stad Gent. Vanaf de jaren negentig wordt het gebouw gerenoveerd. Momenteel kan het stadspaleis elke week op vrijdag- en zaterdagnamiddag met gids bezocht worden door heet puliek. Ook wij hadden de kans dit gebouw met onze klas te bezoeken. Werkelijk een aanrader. Vrijwel de volledige inrichting uit de 18de en 19de eeuw is bewaard gebleven. Zelfs meubels van de familie ( 18e eeuws) zijn er nog te zien. Naast de schitterende 18de eeuwse balzaal met schilderingen van de bekende Pieter-Norbert Van Reysschoot en het allerberoemdste parket van ons land zijn er nog heel wat fraaie salons met origineel behang ( of een replica) uit de 18de eeuw, originele parketten, chinees behang uit de 18de en 19de eeuw… Je wordt er werkelijk ondergedompeld in de sfeer van grandeur, verfijning en elegantie van weleer…
Dit gebouw is ongetwijfeld één van de toplocaties in ons land. Een “must” voor al wie van geschiedenis, kunst en cultuur houdt.
Met deze bespreken wil ik ook mevrouw Van Lancker danken voor haar mooie uiteenzetting tijdens ons bezoek. Alvast de moeite waard om dit gebouw te bezoeken.